Ruben Kocx winnaar Storimans Tegel 2019

Onder de vijf genomineerden voor de Storimans Tegel zijn, voor de editie van 2020, maar liefst twee cameramensen van HPM Video: Ruben Kocx en Geert Kanters.

Deze journalistieke prijs beloont het beste journalistieke camerawerk van het afgelopen jaar en is vernoemd naar cameraman Stan Storimans, die in 2008 omkwam tijdens zijn werk. Reportages worden genomineerd door de tv-programma’s en zenders waarvoor ze gedraaid zijn en door een deskundige jury beoordeeld op technische en inhoudelijke kwaliteit, creativiteit, journalistieke alertheid, originaliteit en vernieuwing. 

Ruben Kocx

Genomineerde Ruben Kocx, die ruim tien jaar werkzaam is voor HPM Video, filmde voor  Nieuwsuur meerdere reportages [deeplink: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2280447-leven-in-continue-onzekerheid-hoelang-zou-het-medicijn-nog-werken.html] over ongeneeslijk zieke mensen. Hierin kwamen precaire onderwerpen aan bod, zoals vragen omtrent kwaliteit van leven en bepaalde behandelingen die het leven kunnen verlengen. Het filmische eindresultaat bevat verschillende poëtische shots, zoals een lege ziekenhuiskamer met niets anders dan een opblaasballon uit de cadeauwinkel. 

Ruben draait vaker sensitieve onderwerpen: “Dit soort verhalen vragen om een bepaalde manier van subtiliteit. Qua shots, manier van werken en in je contact met de mensen die gefilmd worden. Tijdens de opnames moest een van de personen niezen, waarop ik zei: ‘Nou, gezondheid dan maar’. Hij moest er hard om lachen, maar of je zo’n grapje kunt maken is wel een kwestie van een goed inschattingsvermogen.” 

Ook Yvonne Roerdink, de verslaggever met wie Ruben samenwerkte voor deze reportages, is enthousiast over het eindresultaat: “Ruben is een cameraman met een duidelijke eigen stijl, zowel persoonlijk als technisch. Wat ik bijzonder vond, is dat je de verhalen van deze mensen echt vóélde. Dit kwam onder andere doordat Ruben dicht op de huid zat tijdens de interviews en prachtige shots maakte. Dat de geïnterviewden zich zo bij hem op hun gemak voelden, vond ik erg belangrijk. We waren immers bezig met mensen die in hun laatste levensfase zaten. Heel beladen, voor de mensen zelf, hun nabestaanden én de makers.”

Geert Kanters

De tweede HPM genomineerde is Geert Kanters, inmiddels bijna 6 jaar in dienst bij HPM Video. Hij filmde een reportage [deeplink https://www.npostart.nl/eenvandaag/06-04-2019/AT_2114278] voor EenVandaag, waarin Pieter werd gevolgd: na een ernstig ongeluk was hij zes minuten klinisch dood. Toch wist hij zich weer overeind te vechten. Zozeer zelfs, dat hij besloot om een marathon te gaan lopen. Geert: “Soms heb je van zo’n draaidagen, waarop álles samenkomt en het vanzelf lijkt te gaan. Dat was hier absoluut het geval. Onze hoofdpersoon was goed op camera en zijn familie werd erbij betrokken, het was mooi om te zien hoeveel steun hij aan hen had gehad. De reportage had een zware aanleiding, maar uiteindelijk werd het een relatief luchtig en inspirerend verhaal. Ik had er veel respect voor, ook hoe hij ons toe durfde te laten. Je bent als cameraman natuurlijk maar een figurant in iemands leven, maar wél iemand die een dag lang daar onderdeel van uitmaakt. Die blik op iemands leven doorgeven aan de kijkers is een van de redenen dat ik zo van dit werk houd.” 


Deze reportage werd gedraaid met EenVandaag-verslaggever Sander ‘t Sas. “Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. Door de goede samenwerking met Geert slaagden we erin om de intimiteit van de studentenkamer te vatten. Het is belangrijk dat sprekers zich volstrekt op hun gemak voelen, en dat lukte. De broederliefde spat van het scherm, en vaak zit dat ‘m ook in de kleine details: het geduld van Mees als Pieter moeite heeft zijn sokken aan te trekken bijvoorbeeld. Het is een verhaal van hoop geworden: vanuit een ogenschijnlijk wanhopige situatie vecht Pieter zich terug met een enorme wilskracht, ondersteund door zijn familie. De beelden die Geert met de drone heeft gemaakt vanuit de auto, van de hardlopende broers, zijn fenomenaal. Zo’n beelden vertellen het verhaal, waar het gesproken woord stopt.”

Ambities
Bij HPM Media zijn we ontzettend trots op deze nominaties. Niet alleen is het een hele eer, maar we zien hierin ook het bewijs dat we geslaagd zijn in onze missie: groeien met een vernieuwende, cinematografische manier van camerawerk. Ruben en Geert zijn allebei gepassioneerde, ervaren cameramensen met een duidelijke focus op inhoudelijk én visueel vernieuwend beeld. Net als de andere mensen binnen ons team, weten ze hoe ze een verhaal in beeld moeten brengen. De juiste shots op het juiste moment, met veel respect voor het onderwerp en de daarbij betrokken mensen en collega’s. 

De uitreiking van de Storimans Tegel en alle andere categorieën is op 8 juni. Oorspronkelijk zou deze plaatsvinden in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag, maar vanwege de coronacrisis is de uitreiking verplaatst naar de Centrale Bibliotheek. Hij zal online voor geïnteresseerden te volgen zijn. Ook kan er via detegel.info gestemd worden voor de Publieksprijs.