Welk platform is het meest geschikt voor uw video’s?

28 augustus 2014
Frederik Pot
Om een video naar een bepaald publiek te krijgen, heeft u allerlei mogelijkheden. Gaat u voor het grootste publiek, hoopt u op een viral succesje of houdt u het liefst alles in eigen handen?

Er zijn nogal wat opties. Videoplatforms zijn er in de duizenden, waar welke is nou het meest geschikt? Voordat u een keuze maakt moet u eerst goed weten waar uw doelgroep zich bevindt, hoe ze te bereiken zijn en hoe ze aangesproken willen worden. Daarnaast moet u zich ook bedenken welke doelen u wilt behalen met uw video’s. En zijn uw video’s straks voor iedereen toegankelijk, of moeten ze met een wachtwoord beschermd worden voor een kleiner publiek? We zetten een aantal platforms op een rij.

YouTube

Met afstand het grootste videoplatform. Kies voor YouTube als u een groot, eventueel wereldwijd, publiek wilt bereiken. YouTube kent vele mogelijkheden, die grotendeels ook bij de concurrentie bestaan. Maar het potentiële bereik is ongeëvenaard.

Dailymotion

In Nederland is Dailymotion nog relatief onbekend, maar wereldwijd kent het Franse platform al 120 miljoen unieke bezoekers en 2,5 miljard video vieuws per maand. Dailymotion ziet er stukken beter uit dan het nogal kale YouTube. Maar de belangrijkste reden om te publiceren op Dailymotion is dat u er veel sneller veel meer geld aan verdient dan met de grote concurrent. Dailymotion keert een groter percentage van de advertentie-inkomsten uit aan de makers van content en beloont ook het delen van videocontent via eigen websites. Via OpenVOD kunt u uw video-content zelfs eenvoudig verkopen aan derden. Ten slotte is ook live streaming via uw eigen account mogelijk, net als bij YouTube.

Vimeo

Voorheen wist Vimeo zich van concurrent YouTube te onderscheiden door het uploaden van video’s in hoge resolutie mogelijk te maken. Nu dit ook op YouTube kan, ligt de keuze voor Vimeo minder voor de hand. Bovendien moeten bedrijven gebruik maken van de betaalde Vimeo Plus optie. Echter, dit kan soms de moeite waard zijn. Vimeo is heel zuiver in wat er wordt geupload: alleen materiaal dat door de uploader zelf is gemaakt/waarvan hij de rechten heeft. Dit, in combinatie met de geschiedenis van hoge beeldkwaliteit, maakt van Vimeo een platform waar videokunstenaars, beginnende en gearriveerde regisseurs hun mooiste werk laten zien. Maakt u uitzonderlijk mooi videomateriaal of wilt u de creatieve klasse bereiken, dan is Vimeo de beste optie.

Facebook

Facebook wil dat haar gebruikers alles via Facebook doen en bereikt dit door gebruikers die andere diensten gebruiken te ‘straffen’: het algoritme dat bepaald door hoeveel mensen een post gezien wordt, is niet alleen bedrijfsonvriendelijk (tenzij u betaalt), maar trekt ook bepaalde posts voor. Het delen van een YouTube-video bijvoorbeeld is mogelijk, maar er zijn relatief weinig mensen die dit zien. U scoort stukken beter wanneer u uw video direct op Facebook upload. Wanneer u hoopt op een viral effect via social media, loont het om uw video behalve op YouTube ook op Facebook te uploaden. En spoor uw medewerkers aan om de video te delen en er op te reageren.

Instagram

Eigenlijk een social foto-platform, maar dat mag de pret niet drukken. Net als Facebook ideaal om een viral effect aan te jagen. Video’s moeten wel kort zijn. Instagram wordt vooral veel gebruikt door jongeren. Bedenk dus wie uw doelgroep is en of uw video wel kort en leuk genoeg is om aan te slaan.

Eigen servers

Zeker wanneer u video bedoeld is voor eigen personeel en niet voor de buitenwereld, ligt distributie via eigen servers en bijvoorbeeld uw intranetomgeving voor de hand. Echter, dan moet u genoeg serverruimte hebben en bovendien moeten deze het aankunnen als uw voltallige personeel de video tegelijkertijd opstart. U kunt er ook voor kiezen om het materiaal op een externe cloud-server te zetten en van daaruit te distribueren. De gemakkelijkste optie is om gebruik te maken van een van de open videoplatforms en vervolgens de privacy-settings zo aan te passen dat de video alleen voor een beperkte groep mensen beschikbaar is.