Is video echt beter dan tekst?

27 september 2014
Frederik Pot
Als we de online marketing goeroes mogen geloven, gaat video de rol van tekst overnemen online. Maar is dat nu echt zo? Wij geven de goeroes deels gelijk.

Video gaat het internet domineren. Zo’n voorspelling is voor ons als videoproductiebedrijf natuurlijk prachtig nieuws. Informatievoorziening op internet verschuift steeds meer van tekst naar video. Nu al geldt YouTube als de op één na meest geraadpleegde zoekmachine. Netwerkspecialist Cisco Systems voorspelt dat in 2017 69% van al het internetverkeer uit video zal bestaan. 83% van de Nederlanders kijkt al online video’s, volgens onderzoek van ComScore.
 
Bemoedigende cijfers, maar wij geloven niet dat video tekst volledig gaat wegdrukken. Wel denken we dat video het primaire communicatiemiddel wordt, dat vaak aangevuld zal worden met tekst.

Video aanvullend bij ingewikkelde tekst

Ingewikkelde materie kan het beste via tekst worden weergegeven, omdat de lezer deze informatie dan op eigen tempo in zich op kan nemen. Het ‘bestuderen’ van informatie via een video is toch wat lastiger. Echter, wij vinden dat ook ingewikkelde materie gebaat is bij een video. Video is namelijk uitermate geschikt om te enthousiasmeren, introduceren en promoten. Met een goed gemaakte video kun je de kijker overhalen het bijbehorende artikel te lezen.

How to video populair

In veel andere gevallen kan video écht de hoofdrol gaan spelen, waarbij tekst aanvullend is. Denk bijvoorbeeld aan praktische lesstof. Op YouTube zijn ‘how to’-video’s enorm populair. Dat gaat van het oplossen van moeilijke puzzels in videogames, knutseltips en make-up advies tot ingewikkelde software-oplossingen en wiskundeles.

Dit soort video’s zijn niet voor niets zo populair. Het audiovisuele karakter van video maakt het mogelijk om zowel hoog- als lageropgeleiden aan te spreken. Omdat je in een video stap voor stap kunt voordoen hoe iets werkt, is het de beste manier om iets uit te leggen. In tegenstelling tot tekst, waarbij een zin verkeerd kan worden geïnterpreteerd, is uitleg in een video volstrekt ondubbelzinning. Wij maken dan ook vaak instructiefilms voor het personeel van onze klanten.

Emoties bespelen

Ook is video heel geschikt om een verhaal te vertellen. Daarbij is het wel belangrijk om niet te uitvoerig te zijn. Dankzij de beeldtaal kunnen we sneller en effectiever een verhaal vertellen dan we dat zouden kunnen met gesproken tekst.

Ten slotte is video ook een effectievere manier om mensen te inspireren of motiveren. Beeld en geluid is beter dan abstracte tekst in staat om emoties op te roepen bij de kijker. Tekst kán dat ook, maar heeft hier een veel langere opbouw voor nodig en een inspanning van de lezer.