Zo vindt u de beste muziek voor uw video’s

29 september 2014
Frederik Pot
Muziek vormt een belangrijk onderdeel van een goede video. U kunt er sfeer mee oproepen of uw boodschap mee benadrukken. We besteden er dan ook veel aandacht aan.

 
Wanneer u op zoek bent naar muziek voor uw video, is het belangrijk om een deuntje te kiezen dat het beeld goed ondersteunt. Afhankelijk van uw budget zijn er verschillende mogelijkheden om tot de perfecte muziek voor uw video te komen.

Stockmateriaal

Stockmateriaal wordt tegenwoordig het meest gebruikt. Logisch, want via verschillende websites zoals Tribeofnoise.com en Audiojungle wordt muziek goedkoop en rechtentechnisch werkbaarder aangeboden. Het Creative Commons licentiesysteem maakt het gemakkelijk voor artiesten om hun muziek gratis aan te bieden. Vaak is dit echter niet bedoeld voor commercieel gebruik en mag het materiaal niet veranderd worden. Geen probleem: voor een klein bedrag koopt u tracks waar u vervolgens mee mag doen en laten wat u wilt.
Een beperkt budget is dus geen enkel probleem meer. Voor ieder budget is er een enorm ruim aanbod. Het aanbod is zelfs zo overweldigend dat het kiezen van de juiste muziek (die u mag gebruiken op de manier die u wilt), om intensieve research vraagt.

Originele compositie

Originele, speciaal voor uw video gecomponeerde muziek is onderscheidend en heeft alle voordelen van op maat gemaakt materiaal. In tegenstelling tot wanneer u stockmateriaal gebruikt, kunt u alles zelf in de hand houden en de accenten precies daar laten leggen waar u wilt, zodat de muziek perfect aansluit bij uw video. Ideaal dus, maar prijzig.

Bestaande compositie

Wellicht heeft u al het perfecte liedje in gedachten voor uw video. Het is dan ook mogelijk om dit liedje te gebruiken in uw video. Echter, hier heeft u toestemming voor nodig van de makers. In de praktijk regelt u dit meestal via auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Via deze organisatie vindt dan ook de betaling plaats.

Soundalikes

Wanneer u een bepaald nummer in gedachten heeft, maar dit niet mogelijk is door te hoge kosten of het niet krijgen van toestemming, is een soundalike een optie. Hiervoor maakt een componist een track die lijkt op het origineel, maar hier voldoende van afwijkt om de auteursrechten te omzeilen. Bovendien kan de soundalike worden aangepast aan de video voor naadloze aansluiting van muziek op beeld.